jul 19

Lar du deg manipulere?

Noen personer har evnen til å gjøre deg syk.

De fleste av oss blir manipulert flere ganger i løpet av livet. Noen ganger oppdager vi det, men de fleste gangene har vi ikke anelse om at vi er brikker i et spill.Stort sett består manipuleringen av mer eller mindre uskyldige hendelser i hverdagen, som ikke får konsekvenser for den enkelte som utsettes for det – men andre ganger kan vi manipuleres så det går på helsa løs.

Den svake
Men er alle kapable til å manipulere, kan alle manipuleres – og er det like farlig for alle å havne i hendene på en dyktig manipulator?

– Det er den svake parten om manipulerer, nettopp fordi han eller hun mangler makt, og derfor kompenserer for dette ved å manipulere, sier advokat og psykolog Grethe Nordhelle. Hun har skrevet boken «Manipulasjon» som er ute i disse dager.

Begge kjønn
Ifølge Nordhelle finnes det ikke statistikk som sier noe om hvem som manipulerer. Hun er mest opptatt av at det er et universelt fenomen, selv om hun i jobben som sakkyndig i barnefordelingssaker har støtt på flest menn som manipulerer.

– Men det er nok like mange kvinner som menn som manipulerer, kanskje flere også.

Blir sint
Tenk deg situasjonen: Du skulle deltatt på et seminar i jobbregi, men har glemt å melde deg på alle kursene – og dermed går du glipp av noe du vet sjefen din har bedt deg få med deg. Hva gjør du da?

Tenker «Jaja, der dreit jeg meg ut», og går glipp av det – eller kjefter du på dama som sitter med påmeldingsskjemaet og ikke finner navnet ditt, og hisser deg opp og sier du garantert har meldt deg på og at de har gjort en utilgivelig feil – og til slutt slipper inn?

Sjekk hvilke signaler du skal se etter nederst i teksten!

Jepp, det siste er å manipulere noen ved bruk av sinne og trusler og ved å gjøre deg selv bedre enn det man er, – eventuelt kunne du valgt å begynne å grine og sagt at uten dette kurset, ryker jobben – og slik forsøkt å slippe inn. Igjen, manipulasjon.

– Man bli ikke psykisk syk av den formen for manipulering, det er ikke drypp på drypp hele tiden. Alle kan tåle en belastende enkeltepisoder, men man kan ikke tåle å bli utsatt for slik helseskade over tid.

Nordhelle skiller derfor mellom hverdagsmanipulasjonen og når den blir skadelig, men sier det er vanskelig å si når det skillet inntreffer.

Mye bindinger
Manipulasjon finnes på alle arenaer, både privat, som mellom ektefeller og kjærester, mellom foreldre og barn, besteforeldre, søsken – og på arbeidsplassen. Det vanligste er uansett i parrelasjoner, der det er mye bindinger mellom personene, ifølge Nordhelle.

– Det er derfor viktig hvordan vi treffer hverandre, hvordan man imponerer i den sammenhengen. Fordi man liker den andre eller fordi man vil oppnå noe?

På arbeidsplassen kan både ansatt og arbeidsgiver manipulere, både ansatte og kollegaer.

– Det verste er når man har relasjon over lang tid, både privat og på jobb, og enda vanskeligere blir det i nære relasjoner der man er avhengig av at den andre bekrefter deg som person og som du selv er glad i.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KRANGEL: Føler du deg som en dritt eller at du har vært den slemme - en person som manipulerer vil spille på følelsene dine - også skyld.KRANGEL: Føler du deg som en dritt eller at du har vært den slemme – en person som manipulerer vil spille på følelsene dine – også skyld. Foto: Illustrasjonsbilde/Crestock

 

Vær bevisst
Nordhelles understreker derfor viktigheten av å være bevisst på at manipulasjon eksisterer, og at man selv holder øyne og øre åpne.

– Enkelte presenterer seg ut fra hva du har behov for. Eksempelvis: Dersom du snakker om hva som er drømmepartneren din, da vil vedkommende plassere seg som den som har de kvalitetene du søker. Sier du at du er glad i å dra på seiltur, så er manipulator også det, – til han har deg i boks.

Nordhelle advarer derfor mot å presentere seg selv for mye med en gang.

– Observer personen over tid i en større offentlig sammenhenger. Da plukker man opp ting som viser hvorvidt vedkommende snakker sant. Skryter personen mye, så still deg selv spørsmålet om hvorfor vedkommende gjør det. Er det bare en person som er full av ting og må naturlig fortelle om det, eller er det andre strategiske årsaker?

Kloke er flinkere
Velger man å ikke tolke signaler man oppfatter, mener Nordhelle det også er et valg man selv tar.

– Vil vi lukke øynene og gå inn i et helvete, så er det et valg å gjøre. Man kan støte på noe man kan skades av. For å unngå det, må man holde øyne og ører åpne.

Hvor effektiv den manipulerende er, avhenger både av hvor smart vedkommende er selv, og hvor klok den som manipuleres er.

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

– Er man oppegående og klar over at fenomenet manipulasjon finnes, så er det også vanskeligere å bli manipulert. Men alle kan bli og blir manipulert, og noen er langt flinkere enn andre til å gjøre det, sier Nordhelle.

Isolert
I en nær relasjon vil den som manipulerer forsøke å isolere offeret sitt.

– Han eller hun klipper av alle bånd til de rundt den som manipuleres, for å holde unna de som kan komme m motforestillinger. Inviterer du venner på besøk, så vil han synes de er håpløse og kritisere dem til du slutter å be dem, eller han vil være så sur og mutt og ingen orker å komme lenger. Dermed står offeret igjen isolert fra de gamle vennen, og manipulator har da fri vei til å manipulere uten mortvekt.

Nordhelle sammenligner isoleringen med hjernevasking.

– De som driver med hjernevasken, som scientologi og andre, tillater ikke at medlemmene får lov å besøke familie mer enn en gang i året. det er noe av det samme spillet. Hjernevasking er repeterende og foregår ikke i det skjulte, men isoleringsmekanismen er den samme.

Når hjelpe?
Den som blir manipulert og isolert oppdager det gjerne ikke selv med en gang, og for de som er rundt kan det være vanskelig å vite når de skal gripe inn.

– De som er rundt har ikke fått den emosjonelle bedøvelsen og de vil gjerne si at de mener noe er galt fatt. Men det er ofte ikke mye vits å si noe før vedkommende selv begynner å bli forvirret og sliten, når han eller hun selv merker at noe er vanskelig. Da kan omgivelsene være verdifulle. Gjerne komme med små, forsiktige spørsmålstegn, det kan hjelpe til å slå sprekker i fasaden til den manipulerende, sier psykologen, som mener alle har en del kunnskaper og erfaringer med slikt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SJARMERENDE: Er vedkommende den perfekte partner - eller er det bare et spill for å følge dine behov og ønsker?SJARMERENDE: Er vedkommende den perfekte partner – eller er det bare et spill for å følge dine behov og ønsker?

 

Over tid
– De som manipuleres alvorlig, over lang tid, er de vanskeligste tilfellene. Og enda vanskeligere blir det de gangene man blir klar over at man manipuleres, men likevel blir værende i forholdet. De er det en form for avhengighet der, man føler man likevel får noe positivt ut av relasjonen.

Problemet er at man da forsaker ting ved seg selv.

– Lar man seg manipulere, blir man aldri harmonisk. Da tar man ikke vare på egne behov, men på den andres.

Trekk som går igjen hos en som manipulerer:
* Flink til å fremstille seg bedre enn det han eller hun er. Manipulatoren vet selv at han/hun er noe annet enn det vedkommende gir uttrykk for.

* Veltalende. Han/hun bruker de rette ordene til den rette tiden.

* Presenterer seg som under- eller overlegen, med det formål at man skal være den man synes synd på eller den som er bedre enn den andre (og bedre enn det man egentlig er altså).

* Enkelte bruker frykt som virkemiddel. (Eksempelvis å true med konsekvenser dersom man handler slik eller slik).

* Avledningsmanøver – sverte den som manipuleres, for egne handlinger ikke legges merke til.

* Manipulatoren går etter offerets svake punkter, – som behov, interesser, ønsker eller mangler. Ved slik å appellere til det emosjonelle, reduseres offerets dømmekraften, og man tror lettere på manipulator.

* Manipulasjon er en bevisst og kynisk strategi, som er krevende og som gjør at manipulatoren hele tiden må være på vakt for å unngå å bli avslørt.

Årsaker til manipulasjon:
* Hensikten er skjult, og han/hun skaper handlinger for å oppnå hensikten – og hensikten er å få andre til å gjøre noe fordelaktig overfor manipulatoren.

* Han/hun er drevet av frykt, for å miste sosialt ansikt, anerkjennelse eller goder.

* Drevet av grådighet.

* Drevet av hevn.

Skriv et svar